Αυτοτελής έλεγχος Αεροστεγανότητας κουφωμάτων
Ένα από τα χαρακτηριστικά που μας προσφέρουν τα σύγχρονα κουφώματα είναι η αεροπερατότητα όπου βάση του ευρωπαϊκού κανονισμού ταξινομείται σε 4 κατηγορίες. Η κατηγορία 1 είναι η χειρότερη και 4 η καλύτερη, με βάση τις δοκιμές που έχουν γίνει εργοστασιακά από την εταιρεία παραγωγής και την πιστοποίηση τους προϊόντος. Το ακριβότερο και πιο ποιοτικό κούφωμα, κατηγορίας 4, οφείλει να προσφέρει το ίδιο αποτέλεσμα στη διαπερατότητα του αέρα, όταν είναι εφαρμοσμένο στο κτήριο. Είναι πολλές όμως οι περιπτώσεις όπου οι ιδιοκτήτες παραπονιούνται για ριπές αέρα, ακόμα και μετά την εγκατάσταση ενός πολύ ακριβού και ποιοτικού κουφώματος.
Μέχρι σήμερα, δεν ήταν ξεκάθαρο ποιος μπορεί να φταίει, το κούφωμα που αντί για αεροπερατότητα 4 μας ήρθε 1, ο εγκαταστάτης που δεν το τοποθέτησε σωστά στο τοίχο ή ο πελάτης που αισθάνεται κάτι ανύπαρκτο;
Εδώ έρχεται η BlowerDoor να δώσει την απάντηση.
Με την τεχνολογία ελέγχου A-Wert, μπορούμε να μετρήσουμε και να επιβεβαιώσουμε αν το εφαρμοσμένο κούφωμα είναι όντως κατηγορίας 4 και έχει γίνει λανθασμένη εφαρμογή, ή αν η εγκατάσταση είναι άρτια αλλά το κούφωμα που ήρθε στο έργο είναι κατώτερο ποιοτικά από αυτό που αγοράστηκε.
Για τον αυτοτελή έλεγχο αεροστεγανότητας ανά κούφωμα, ακολουθείται παρόμοια διαδικασία με αυτή του συνολικού κελύφους, με τη διαφορά ότι απομονώνεται το κάθε κούφωμα ξεχωριστά ενώ η τουρμπίνα μπορεί να τοποθετηθεί στο δωμάτιο ή τον χώρο που βρίσκεται το κούφωμα.
Η διαδικασία έχει ως εξής:
Τοποθετούμε την τουρμπίνα μας στην πόρτα του δωματίου και δημιουργούμε την απαραίτητη διαφορά πίεσης.
Πριν την τοποθέτηση του απαραίτητου νάιλον και την εκκίνηση του ελέγχου συστήνουμε έναν πρώτο διερευνητικό έλεγχο με ανεμόμετρο.
Στη συνέχεια απομονώνουμε το κούφωμα που ελέγχουμε με ένα ισχυρό νάιλον, εφαρμόζουμε πάνω του το κατάλληλο δαχτυλίδι μέτρησης, περνάμε προς τα έξω ένα ειδικό σωληνάκι μέσα από το κούφωμα για να μετρήσουμε την πίεση του εξωτερικού αέρα και άλλο ένα από μέσα για να μετρήσουμε την πίεση μεταξύ του κουφώματος και του νάιλον.
Με το κατάλληλο λογισμικό καταγράφουμε τη διαπερατότητα του αέρα σε διάφορες πιέσεις και μέσα από ένα υπολογιστικό φύλλο, καταλήγουμε στην πραγματική κατηγορία αεροπερατότητας.
Κάνουμε τον έλεγχο μία φορά με το νάιλον εφαρμοσμένο πάνω στο κούφωμα για να δούμε την ποιότητα του προϊόντος, και μια φορά με το νάιλον εφαρμοσμένο πάνω στον λαμπά, για να δούμε την ποιότητα της εφαρμογής.
Τώρα μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τη σωστή εφαρμογή και σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά, να ξέρουμε που και πως θα πρέπει να επέμβουμε. Τονίζουμε ότι για να μην φτάνουμε στο σημείου ενός ελέγχου A-Wert, είναι καλό να γίνεται εργοταξιακός έλεγχος κατά τη διάρκεια της κατασκευής και πριν την οριστική παράδοση του έργου.
Με την ολοκλήρωση του ελέγχου, δίνεται η δυνατότητα σύγκρισης των αποτελεσμάτων με τις δηλωμένες τιμές του κατασκευαστή του κουφώματος, σύμφωνα με το EN 12207:2016.